Wisselexpositie “Er zal zijn een kanaal”

“Er zal zijn een kanaal”

In 2024, 200 jaar na de opening, vormt het Noord-Hollands kanaal het thema van de wisselexpositie. Onder de naam “Er zal zijn een kanaal” vertelt de  expositie de rijke geschiedenis van het kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, dat bestemd was “voor de koopvaardij en ’s Konings Marine”.  Een verhaal dat gaat over de hoofdrolspelers Koning Willem I en Jan Blanken die met hun plan en ontwerp aan de wieg ervan stonden, over de aanleg en de werkomstandigheden daarbij. Ook de  jaagdienst, opgezet om de schepen door paarden te laten voorttrekken komt aan de orde, net zoals de vlotbrug en de waaiersluis, twee uitvindingen van Jan Blanken. 

Op een wandvullende print van een historische kaart met daarop het kanaaltracé en het omringende gebied kunnen bezienswaardigheden worden aangelicht; op een beeldscherm worden de gekozen punten toegelicht aan de hand van teksent en beelden.

Daarnaast biedt de expositie veel kaarten, prenten, foto’s en objecten, waaronder een model van een waaiersluis ter ondersteuning van het verhaal over een kanaal, dat ooit het grootste ter wereld was. 

De wisselexpositie is vanaf 14 januari open voor publiek en duurt het hele jaar. 

Vanaf januari is het  Zijper Museum gratis toegankelijk, de openingstijden zijn: zondag- en maandagmiddag van 12.00 u. tot 16.30 u.

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld