Op weg naar een Historisch Informatie Punt?

Behalve dat het Zijper Museum de traditionele museale functies verzorgt fungeert het al jaren als informatiecentrum voor de historie van de Zijpe. Onder de bezoekers aan het museum zijn er vele die de in het museum beschikbare historische of genealogische bronnen komen doorzoeken. Via info@zijpermuseum.nl ontvangt het museum daarnaast veelvuldig vragen over de geschiedenis van de Zijpe of vragen die te maken hebben met voorouderonderzoek. Om te bekijken of de rol als informatiecentrum voor de Zijpe wat meer expliciet kan worden uitgedragen heeft een delegatie van het bestuur op 11 november een gesprek gehad met Mannes Westra (directeur) en Annelies Koelewijn van de Kopgroep Bibliotheken. Aan dit gesprek was een eerste verkennend gesprek op 1 juli 2013 voorafgegaan.
Het gespreksonderwerp was in beide gevallen de wens van het museum om één van de officiële Historische Informatie Punten (HIP) te worden. Een Historisch Informatie Punt is een structurele samenwerking tussen openbare bibliotheken en lokale erfgoedinstellingen. In de opzet tot nu toe wordt in een bibliotheek een plek ingericht waar bezoekers historische informatie vinden over de nabije omgeving. Dat kan gaan om boeken en andere publicaties over lokale en regionale geschiedenis, maar ook om gedigitaliseerde archiefbronnen en fotocollecties, kleine tentoonstellingen en filmpresentaties.

Beide partijen zien goede mogelijkheden om bij het Zijper Museum zo’n HIP in te richten. Afgesproken is dat het Zijper Museum een concreet plan maakt voor de wijze waarop – in het nieuwe onderkomen – zo’n informatiepunt vorm kan krijgen. Punten die daarbij zullen worden uitgewerkt zijn onder meer: inrichting, hulpmiddelen en apparatuur. Als Historisch Informatie Punt zal het Zijper Museum toegang kunnen bieden tot recente jaargangen van kranten via het Regionaal Archief Alkmaar.

Dit bericht is geplaatst in Informatiepunt. Bookmark de permalink.