Opening expositie Leesplankje

 

Op zondag 19 juni werd de gastexpositie “Leren lezen met een plankje” geopend. Bert Siezen, vrijwilliger bij het museum, heeft een prachtige collectie in zijn bezit over het leren lezen met een leesplankje door de jaren heen. Deze heeft hij fraai uitgestald in de gastexpositieruimte en is zeer de moeite waard om te komen bekijken. Wie kent het leesplankje nou niet?

In zijn openingswoord benadrukte voorzitter Gonno Leendertse dat het plankje iets bijzonders is dat buiten het Nederlands taalgebied niet voorkomt. Ook de naam is apart. We kennen het kaasplankje en het broodplankje: daar zet je iets OP. Maar bij leesplank …  daar kan je geen “lees” op zetten. Mooi is dat leesplankje begint met leesplan, want aan de komst van het plankje ging een plan vooraf. Gonno eindigde met een dankwoord aan Bert en de vrijwilligers die de expositie hebben ingericht.

Veel gasten waren aanwezig, speciaal voor Bert. Zo ook Berts “kleine” neefje Reinoud (52). Hij vertelde dat hij, toen hij 12 was, oom Bert mocht helpen met zijn expositie. En over het idee dat Bert had om een keer een expositie met 100 ballen te maken. (voetbal, honkbal, pingpongbal…. ). Nu is zijn zoon Wessel 12 en hij hoopt dat ook dié het plezier en de herinneringen aan musea zal doorgeven.

De openingshandeling werd verricht door de 4 Siezens: Harmen (broer van Bert), Reinoud, Wessel, en Bert Siezen. Nadat Bert vrijwilligster Jantina van Winsum een bos bloemen had aangeboden voor haar aandeel in de voorbereidingen kon ieder een kijkje gaan nemen bij de expositie.
En Bert lichtte daar natuurlijk graag het een en ander toe.

Bent u nieuwsgierig geworden? Wij verwelkomen u graag ! 
Het museum is open op zondag, maandag en donderdag van 12.00 u. – 16.30 u.

Bijdragen Jantina van Winsum (t) en, Hans Ratelband (f)

N.B. De opening (voor genodigden) was eerder gepland voor 29 mei, maar moest wegens omstandigheden worden uitgesteld.

 

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld