Kwam de tekenaar Pieter Ellen uit de Zijpe?

Twee MuzikantenOp 21 juni bracht de heer Adri Ligthart uit Zaandam een bezoek aan het Zijper Museum. Hij was bezig met een onderzoek naar mogelijke Zijper roots van ene Pieter Dirksz. Ellen. Ellen is in het nieuws gekomen door een tentoonstelling van zijn tekeningen in museum Kranenburgh eerder dit jaar. Een deel ervan valt nu nog te zien in Museum Sterkenhuis, ook in Bergen. Ellen leefde in de achttiende eeuw. Hij maakte vooral naïeve tekeningen, zoals de afbeelding hieronder. Ruim een eeuw geleden is een album met zijn tekeningen geschonken aan de gemeente Bergen, waarna deze bij het Sterkenhuis terechtkwam.

Van Pieter Ellen is weinig bekend. Ligthart, de man waarmee dit verhaal begon, verrmoedt dat de tekenaar dezelfde persoon is als de Pieter Ellen die ooit eigenaar was van ‘t Slotje, de boerderij waar oud-voorzitter van het Zijper Museum, Annemies Schenk-Eriks, gewoond heeft. De naam en de periode kloppen, maar echt bewijs heeft Ligthart niet voor zijn vermoeden. Een extra aanwijzing is misschien nog dat de schenker van het album, Johannes Hendrik Meijer, net als Ellen in de Zijpe gewoond heeft.

Ligthart heeft bij een eerder bezoek aan het museum contact gehad met Arnold Romeijnders, die hem geholpen heeft met de stamboom van de Zijper Pieter Ellen. Hij zou het leuk vinden als er vanuit het Zijper Museum of de Historische Vereniging “De Zijpe” een werkgroepje van Ellen-speurders zou worden gevormd. Als er een link gevonden wordt tussen de tekenaar en de Zijpe dan zou een mini-expositie van Pieter Ellens tekeningen een mooie trekker zijn bij de heropening van het Zijper Museum in het Oostpaviljoen.

Het verhaal over Pieter Ellen dat het Zijper Museum via Arnold Romeijnders heeft ontvangen van de heer Ligthart is – met zijn toestemming – in te zien (door te klikken op de onderstreepte link “verhaal over Pieter Ellen”).

Raadplegen van enkele bronnen in het Zijper Museum levert de volgdende resultaten.

  1. uit de database net Zijper families:Genealogie Dirk Ellen_Arnold

Bovenstaande gegevens komen uit de genealogie van Dirk Ellen.

2. uit de “Gezinssamenstellingen betreffende bewoners van Zijpe tot ongeveer de invoering van de Burgerlijke Stand (Deel 1):

1017. Pieter Dirksz Ellen in de Polder E
Imp.begr. 7.5.1749 (22) – geh. geweest ? (Zie op 149.1131)

(dus Pieter is overleden op 7 mei 1749)

3. uit de “Quohier van Zijpe, 1742”:

Lijst of quohier 1742_Pieter Ellen

 

 

 

 

(435 staat voor het huisnummer, het 435e huis langs de Grote Sloot, geteld vanaf het Jacob Claese-sluisje).

Zoeken naar over Pieter Dirksz. Ellen op internet levert o.a.:

1. in de Noordhollandse huwelijken (www.pedete.net) het volgende gezinsblad van Pieter Dirksz. Ellen:

Gezinsblad
Pieter Dirksz Ellen, ovl. te Zijpe voor 1814, beroep(en): landman, woonplaats(en): Zijpe
Ondertrouwd te Zijpe 10 mei 1781 met:
Trijntje Pieters Hoogland, ovl. te Zijpe voor 1814, beroep(en): boerin, woonplaats(en): Zijpe, Barsingerhorn

2. in de stamboom Kuiper-Lepère op genealogieonline komt bij de voorouders van Maartje Ellen Pieter Dirksz. Ellen voor:

voorouders_maartje_ellen

3. in (de transcriptie van) de aantekeningen van Dirk Keijzer, voorganger (‘leraar’) van de doopsgezinde gemeente Broek op Langendijk:

In ‘t Jaar 1737 Den 14 April heeft onzen Leeraar
Dirk Keijzer den H Doop bedient aan Pieter Dirksz
Ellen, Jan Jansz Kaffen (of Kassen) , Trijntje D. Duijnenman

4. in het parenteel van Pieter Keyser (Keijzer?):

In Broek op Langedijk hebben de weesmeesters in 1753 Pieter Dirksz Ellen en Kornelis Dirksz Keijser aangesteld als voogden over de minderjarige kinderen van Dirk Jansz Keijser (…)

De Pieter Ellen uit Langedijk is ook te vinden op Wie Was Wie, waar zijn doop in 1734 staat vermeld.

De nu beschikbare gegevens over geboorte- en overlijdensdata maken het, in combinatie met de jaartallen uit de lijst van Ellens tekeningen (zie “het verhaal over Pieter Ellen” via de link boven in dit artikel) niet goed mogelijk om harde conclusies te trekken over de Zijper herkomst van de tekenaar Ellen. Aanvulend onderzoek is nodig. Als eerste moet de lijst van tekeningen worden uitgebreid met de gegevens waarover Museum Kranenburgh/Het Sterkenhuis beschikt.  Interesse om aan verder onderzoek deel te nemen: bel 06-44854050 (Gonno Leendertse), of reageer door middel van het formulier hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *