Schilderijen weer thuis

Op dinsdag 10 oktober zijn drie schilderijen uit de collectie van het Zijper Museum weer thuis bezorgd. Ze zijn de afgelopen maanden uithuizig geweest voor een opknapbeurt in het restauratie-atelier van Boeijink, Boekel, Van der Knaap te Haarlem. Twee ervan, het Paneel van de Vrijheer van Petten en het Paneel Visserij te Petten, zijn daar heen gegaan in het kader van het restauratieprogramma dat het museum met de gemeente Schagen is overeengekomen. Dat behelst het restaureren van schilderijen die het museum graag in de nieuwe expositieruimte wil exposeren maar die daarvoor in een te slechte staat verkeren. De genoemde panelen zijn als object 3388 resp. object 0034 opgenomen in het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS). Voor een beschrijving: klik op de links hierboven

Schilderij van Meisje van Van Strijen gevallen bij expositie

Het derde schilderij dat een tijdlang in Haarlem is geweest is het olieverfportret van een  van de meisjes van Van Strijen. Dit schilderij is bij de laatste expositie in het vorige onderkomen van het museum van de wand gevallen. Bij het herstel daarvan ging het vooral om de lijst.

Het schilderij maakt als object 35 deel uit van de collectie van het Zijper Museum. In de collectie zit een tweede portret van een meisje van Van Strijen, object 33, een pendant van het gevallen meisje. Meer gegevens over deze schilderijen zijn te vinden via de bovenstaande links. De afgelopen maanden hebben medewerkers van het museum onderzoek gedaan naar de identiteit van de geportretteerde meisjes. Over de zoektocht hiernaar en naar de achtergrond van de schilderijen zal later  verslag worden gedaan op de website van het museum. 

Het is Rob Boekel die de schilderijen terug komt brengen en aan de in het museum aanwezige medewerkers een toelichting geeft op wat er bij de verschillend restauraties zoal is gebeurd. De hieronder opgenomen foto’s geven een impressie van de schilderijen vóór, tijdens en na de restauratie.
Door op een foto te klikken verschijnt de afbeelding in groot formaat. Met de pijtjes rechts en links van de afbeelding kan vooruit of terug worden ‘gespoeld’.   

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.