Wethouder Blonk ‘trapt’ nieuwe expositie open

DSCF2272_small
Op 25 maart is de nieuwe expositie “Zijpe in Oorlogstijd & Schatjes van Zolder” geopend door wethouder Blonk. Na de lange periode van onzekerheid rond de herhuisvesting voor het museum en met de verhuizing naar het nieuwe pand voor de boeg is gekozen voor een gedeeltelijke vernieuwing van de bestaande exposities. Met de vernieuwing speelt het Zijper Museum in op het herdenkingsjaar “70 jaar bevrijding”. Uit het eigen depot en uit persoonlijke bezittingen van eigen medewerkers zijn diverse voorwerpen en tekstmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn gehaald.

De expositie is ingericht door Geert van Dijk, Anke van Loo, Marjan Marees, Bert Siezen en Jantina van Winsum en zal tot 30 september in het museum te zien zijn. Voorzitter Gonno Leendertse en wethouder Blonk stonden in hun toespraken stil bij gebeurtenissen, personen en ervaringen uit die tijd en het feit dat anno 2015 oorlogen nog steeds aan de orde van de dag zijn.
Een stevig verankerde fiets die een noodkarn (om van melk boter te maken) aandrijft, zoals dat in de oorlog gebeurde, maakt onderdeel uit van de expositie. Met een  aantal pedaalslagen op dit stalen ros bracht Ben Blonk de karn in beweging. Met het oplichten van de fietslampen was de opening van de expositie een feit, waarna de bezichtiging kon beginnen.

Bij de voordeur van het Zijper Museum stond voor deze gelegenheid de jeep van Gert Marees. Deze authentieke Willy’s Jeep trok veel belangstelling en vormde natuurlijk een prachtig decor voor een aantal foto’s.

Blonk en de Expositiegroep

Ben Blonk (links) met vóór hem Jantina van Winsum, Anke van Loo, Bert Siezen en (zittend) Geert van Dijk met Marjan Marees

Hieronder een impressie van de openingsbijeenkomst.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Jan Kooij, Marjan&Gert Marees en Jantina van Winsum.

Dit bericht is geplaatst in Exposities. Bookmark de permalink.