Willem en Lubert

De gebroeders

De broers Willem en Lubertie Niestadt zijn in de 1940-1980 de bekendste (pers)fotografen in de Kop van Noord-Holland. Hun naam leeft anno 2020 nog steeds voort in de gelijknamige beeldbank van het Zijper Museum. 

Willem Diederich, ook wel Wilhelm of Willem (1904-1981) en Lubertie – roepnaam Lubèrt –  (1914-1985) zijn geboren in Sint Maartensbrug (de Zijpe) als zoons van Wilhelm Heinrich Niestadt en Maaike van Rijswijk. 

Wilhelm Heinrich Niestadt werkte als fotograaf en dreef met zijn vader (Wilhelm Diederich) een fotoatelier in Sint Maartensbrug. Daarnaast hadden zij een filiaal in Zuid-Scharwoude en een in Medemblik. De fotozaak in Sint Maartensbrug was gesticht door Gerhard Bernhard Heinrich, een oom van Wilhelm Heinrich. Het was deze Gerhard Bernhard Heinrich die de Niestadts van de confectie in de fotografie leidde.
Duizelig van de namen? Zie de
familiestamboom.  

Willem neemt rond 1932 de zaak van zijn vader aan de Gedempte Gracht in Schagen over. Later wordt Lubert mede-eigenaar. Tussen grofweg 1940 en 1980 werken ze ook als persfotografen in dienst van de Schager Courant. Voor de krant leggen ze algemeen menselijke, economische, politieke, bestuurlijke en sportieve activiteiten vast. 

Lubèrt blijft ongehuwd. Wilhelm, later Willem genoemd, trouwt met Maria Smit, die in Schagen een kapsalon heeft. Ze krijgen twee dochters, Willy Frederika en Lucie Marja. Willem is 17 jaar lang wethouder van de gemeente Schagen en bekleedt diverse functies in middenstands- en ondernemersverenigingen.

Een paar apart

Willem en Lubert, de ene vrij groot, de ander klein van gestalte, wordt een vermaard duo in de hele Noordkop. Samen, altijd samen, op pad voor de Schager Courant in een gele Volkswagen Kever.  Ze krijgen in de loop der jaren diverse bijnamen: de Wama’s, Adriaan en Olivier, Een Paar Apart of De Niesteden. Over de broers hebben veel anekdotes en gezegden de ronde gedaan, zoals de gevleugelde uitdrukking van Lubert: ‘Afdrukken Willem, op naar de groentesoep’. Beiden hebben een koninklijke onderscheiding gekegen.

Films

Naast de vele foto’s hebben de gebroeders Niestadt ook een aantal films gemaakt. De film over de beschieting van de ammunitietrein bij het station van Schagen is de bekendste daarvan. Een gerestaureerde versie hiervan aangevuld met Niestadt-foto’s  (het geheel gemonteerd door museummedewerker Hans Ratelband) heeft een tijdlang gedraaid in de Schager bioscoop. Een kort fragment van de verbeterde filmbeelden (zonder geluid) is te bekijken door te kikken op “Brand Kaaspakhuis” hieronder. 
Ook van een andere ramp, de onderwaterzetting van de Wieringermeer door de Duitsers in april 1945, hebben de broers filmbeelden gemaakt. De film, waarvan de beelden helaas niet al te best zijn, start door te klikken op “Onderwaterzettin…”. Commentaarstem bij de beelden is die van Piet Kistemaker (Andijk).

Brand!

Eind 1983 lijdt hun fotozaak in Schagen ernstige waterschade door een brand in het ernaast gelegen perceel. Het overhaast uit het fotoatelier weggehaalde beeldmateriaal bestaat uit 10 vuilniszakken vol met negatieven. Deze zakken belanden op een zolder van het Schager gemeentehuis, wachtend op een beter lot…

Scroll naar boven
"Zuiderzon - toen en nu" op zondag 8 oktober

Deze bijeenkomst is tot nader order uitgesteld