Winterse werken van Anton Pieck

Het volgende artikel van Rosalie Buding is – met toestemming – overgenomen uit het Noordhollands Dagblad van 13 december 2016. Zie voor enkele aanvullingen onderaan dit bericht. Hier worden ook de mogelijkheden vermeld van een rondleiding door het nieuwe pand en voor het bekijken van een film van de werkzaamheden tot nu toe

Kolhorn, Anton Pieck

Kalenders, kaarten en andere verzamelingen: het werk van Anton Pieck staat centraal bij de eerste tussentijdse tentoonstelling in het Zijper Museum. Volgens het museum ’een teken van leven tijdens de verbouwing’.

Zijper Museum opent tijdelijk deur voor
tentoonstelling

Tien medewerkers van het museum hebben bijgedragen aan het opzetten van de expositie, onder wie supervisor Marjan Marees en voorzitter Gonno Leendertse. Marees: ,,Qua werk viel het wel mee. We hebben beperkte ruimte beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. Normaal ben je met exposities langer bezig.’’

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

v.l.n.r. Marjan Marees, Nettie Wezelman, Marga Mars, Willem Bakker (foto: Marc Moussault)

Nalatenschap

De keuze voor het onderwerp viel al snel op Anton Pieck. De tentoongestelde werken zijn een nalatenschap van Greta Delver-Veuger, een vrouw uit Schoorl die gedurende haar leven heel veel van Pieck verzamelde. In oktober 2011 overleed ze . Haar collecties liet ze na aan het Zijper Museum. ,,Dankzij haar hebben we dit mogelijk kunnen maken’’, vertelt Leendertse.

Uit de grote aantallen kaarten, kalenders en tekeningen zijn alleen de objecten tentoongesteld met het onderwerp ’winter’. De expositie is dan ook aangekleed in de sfeer van kerst. Leendertse: ,,In principe loopt deze expositie twee weken. Het ligt eraan hoeveel belangstelling ervoor is. We willen na deze exposities nog meer tijdelijke exposities houden. Het onderwerp daarvan zal elke keer met de Zijpe te maken hebben.’’ Om de exposities compleet te maken, wilt het museumbestuur de filmzaal op de eerste verdieping openstellen. ,,Het lijkt ons een goed idee om bij elke expositie een bijpassende film te draaien.’’ Het doel van de tussentijdse exposities is ’laten zien dat het museum nog leeft’.

Leendertse: ,,Op die manier blijven we interessant voor bezoekers.’’ De Anton Pieck-tentoonstelling is tussen 18 en 30 december op meerdere dagen van een uur ’s middags tot vijf uur ’s avonds te bewonderen.

Rosalie Buding – Noordhollands Dagblad


Aanvulling Zijper Museum

  • De tentoonstelling is te bezichtigen op 18, 21, 22, 23, 26 [Tweede Kerstdag], 28, 29 en 30 december, de openingsuren zijn: van 13.00 uur – 17.00 uur.
    Groepsbezoek is mogelijk op afspraak: neem daarvoor contact op met Marjan Marees, tel. 06-20037530.
  • De tentoonstelling is ingericht door de volgende medewerkers: Willem Bakker, Anita Bobeldijk, Silvy Glas, Anke van Loo-Mulder, Marjan Marees, Marga Mars, Bert Siezen, Agnes Stoop, Ineke van Stuyvenberg en Nettie Wezelman.
  • Om te zien wat er de afgelopen maanden door de vrijwilligers voor werk is verricht in het nieuwe pand en ook wat er nog moet gebeuren worden er tijdens de openingsuren van de expositie rondleidingen gehouden, een om 14.00 uur en een om 16.00 uur.
  • Van de werkzaamheden aan het nieuwe pand zijn de afgelopen maanden regelmatig filmopnamen en foto’s gemaakt. Door Hans Ratelband is een filmmontage van deze beelden gemaakt. De film zal tijdens de openingsuren van de expositie worden vertoond.
Dit bericht is geplaatst in Exposities, Oostpaviljoen, OP-bouw. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Winterse werken van Anton Pieck

  1. G .meereboer schreef:

    Zijn jullie geintreseerd in meer Anton Piek materiaal? Onze Vader heeft ook veel verzameld. Ook grote tekeningen behoorde bij kalenders van Bakkersmeel fabriekant?

Reacties zijn gesloten.